Miért akarsz normális BMI-t szülés után?

Miért akarsz normális BMI ( Body Mass Index)-t a szülés után egy évvel.
 
A Yale egyetem kutatói új klinikai vizsgálatot végeztek, melyben megállapították, hogy az emelkedett BMI a szülés után egy évvel ( összehasonlítva a szülés előtti ill. az első trimeszterben mért értékkel) növeli a méh-és hüvelysüllyedés előfordulását. Továbbá azt is bizonyították, hogy a BMI diéta és mozgás segítségével történő normalizálása csökkenti a fenti kórkép előfordulását.
A szerzők vizsgálatában az átlagos BMI növekedés 1,9 kg volt. Kicsiny BMI növekedés a szülés után egy évvel is elegendő volt a prolapszu s( előesés) megnövekedett kialakulásához.
A kutatók szerint az egészséges életmód, megfelelő diéta és mozgás segít visszaállítani a korábbi testsúlyt, ezáltal a korai stádiumú prolapszus előfordulását.
A megnövekedett , kóros BMI nem csak anatómiai eltérésekért lehet felelős, hanem növeli a kardiovaszkuláris betegségek, a terhességi toxaemia, terhességi cukorbetegség, trombózis előfordulását.
 
Méhsüllyedés során a méh a hüvelycsatornába süllyed. Prolapszusról akkor beszélünk, ha a méh a hüvelykimenetben megjelenik. Tünetei között kismedencei és tompa deréktáji fájdalom, inkontinencia, székelési panaszok és fájdalmas szexuális élet szerepel.
Hólyagsérv esetén a mellső hüvelyfal és a hólyag kerül a hüvelybe. Tünetei között szerepel a hüvelyi idegentest érzés, köhögésnél, lépcsőzésnél, hasi nyomásfokozódásnál elcseppenő vizelet, gyakori vizelési inger, vizeletürítés után is fennálló vizelési inger, húgyúti fertőzések gyakori előfordulása.
Végbélsérv esetén a végbél a hüvely hátsó falát boltosítja be. Tünetei: székelési nehézség, beboltosuló hátsó hüvelyfal,nyomásérzés a végbélben.
 
eredeti cikk: http://news.yale.edu/2015/10/26/high-post-pregnancy-bmi-raises-pelvic-organ-prolapse-risk